RSS
 

Login:
Şifrə:
» » Azərbaycanda qida təhlükəsizliyi: zəhərlənmələrin sayı niyə artır?

Xəbər lenti

Həyatı Cənnətə çevirəcək həyat yoldaşı
Həyatı Cənnətə çevirəcək həyat yoldaşı...
Hicab taxmamaq üçün bəhanə gətirənlərə CAVAB
Hicab taxmamaq üçün bəhanə gətirənlərə CAVAB...
20 il yalnız Quran ayələri ilə danışmış qadın
20 il yalnız Quran ayələri ilə danışmış qadın...
Naməhrəmlə əl verənin aqibəti
Naməhrəmlə əl verənin aqibəti...
Duaların qəbulu üçün şərtlər
Duaların qəbulu üçün şərtlər...
Vaxtımızın qədrini bilək
Vaxtımızın qədrini bilək...
Bir tövbənin tarixçəsi
Bir tövbənin tarixçəsi...
Qarışqanın təvəkkülü və qənaəti
Qarışqanın təvəkkülü və qənaəti...
Allah heç kimə zülm etmir
Allah heç kimə zülm etmir...
Ruhuna zülm edilən məzlum imam (İkinci hissə)
Ruhuna zülm edilən məzlum imam (İkinci hissə)...

Dini Üsiyyət

Saytı bəyəndin?

Bəli
Xeyr

Namaz vaxtları

Saat

Son Şərhlər

FaceBook

Qan yaddaşımız

Dini yьkləmələr


Hacı Sahib


Hacı Şahin


Ocaq Necad ağa


Firuqi ağa


Mir Cəfər ağa


Hacı Qürbət


Hacı Əhliman


Hacı Ələmdar


Hacı Ramil


Hacı Samir


Hacı Vasif

Reklam






Azərbaycanda qida təhlükəsizliyi: zəhərlənmələrin sayı niyə artır?

 
Müəllif: Admin | Bölmə: Xəbərlər | Vaxt: 2-01-2016, 22:16 | Şərh sayı: (0) | Baxılıb: 271

Azərbaycanda qida təhlükəsizliyi: zəhərlənmələrin sayı niyə artır?


Azərbaycanda qida təhlükəsizliyi: zəhərlənmələrin sayı niyə artır?


Eyyub Hüseynov: “ Azərbaycan vətəndaşları tədrici zəhərlənmənin qurbanlarıdır”
Qida zəhərlənmələri günümüzün bəlasına çevrilib. Bayram günlərində də iki ailənin ümumilikdə 7 üzvü yedikləri qidadan və pomidor turşusundan zəhərləniblər.

Ötən ilin statistikasına əsaslansaq, Azərbaycandail ərzində 605 qida zəhərlənməsi hadisəsi qeydə alınıb.

Səhiyyə Nazirliyi Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzindən məlumatınaa görə, qida zəhərlənmələri nəticəsində 848 nəfər zərərçəkən qeydə alınıb.

Ötən müddət ərzində ölkə üzrə qeydə alınan 21 botulizm hadisəsi nəticəsində 39 nəfər botulizmlə xəstələnib. Bu il botulizm nəticəsində 3 nəfər dünyasını dəyişib. Botulizm xəstəliyinin başvermə səbəbləri ev şəraitində konservləşdirilmiş məhsullar, digər zəhərlənmələrə səbəb isə məişət şəraitində hazırlanmış kulinariya məhsulları, kremli tortlar, müxtəlif salatlar və digər məhsullar olub.

Bütün bunlar ölkəmizdə qida təhlükəsizliyi sahəsində problemlərin olduğundan və insanlarda qida mədəniyyətinin yüksək səviyyədə olmadığından xəbər verir.

Qida məhsullarının keyfiyyətinə gəlincə, Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov deyir ki, Azərbaycanda qida zəhərlənmələri ilə bağlı statistika real deyil və həqiqətdə göstərilən rəqəmdən daha çoxdur: “Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının statistikasına baxsaq, dünyanın digər ölkələri ilə müqayisədə Azərbaycanda ölənlərin və zəhərlənənlərin sayı dəfələrlə az göstərilir. Azərbaycanda hətta qidanın təhlükəsizliyi haqqında qanun belə yoxdur. Bunun səbəbi isə odur ki, burada maraqlar konflikti var. İnsan zəhərlənəndə birbaşa olaraq səhiyyə orqanlarına müraciət edir. Səhiyyə orqanlarının işçiləri gəlib onun mədəsini yuyur və ilkin yardım göstərirlər. Artıq bu bir fakt kimi itirilir, ört-basdır edilir. İnsan hətta dünyasını dəyişsə də, fiziki baxımdan zərər görsə də, bu zəhərlənmə faktı ilə əlaqələndirilmir. Mən 20 ildir ki, bu sahədə hüquqi işlə məşğulam, bir dəfə də görməmişəm ki, Azərbaycan həkimi hansısa şəxsin flan qidadan zəhərləndiyini yazsın. Əgər hansısa şirkətin məhsulunun adını yazarsa, o zaman həmin şirkətin sahibi gəlib Səhiyyə Nazirliyinin verdiyi gigiyenik yararlılıqla sertifikatı qoyacaq onların masasının üzərinə ki, bunu siz vermisiniz. Yəni, sertifikatlaşdırma orqanı ilə əhalinin sağlamlığını qoruyanlar bir əldən idarə olunur və burada maraqlar konflikti yaranır. Ona görə də, ciddi cəhdlə zəhərlənmə halları gizlədilir. Mən bir dəfə də görməmişəm ki, Azərbaycan səhiyyə işçilərindən biri bizə bir fakt versin və biz də məhkəmə iddiaları qaldıraq. Azərbaycan şəraitində bu mümkün deyil. Ona görə də, Azərbaycan vətəndaşları tədrici zəhərlənmənin qurbanlarıdır. Lakin bunun üçün onlara heç bir kompensasiya verilmir, hansısa kütləvi istehsal malından zəhərlənmə qeydə alınmır”.

Eyyub Hüseynovun sözlərinə görə, zəhrlənmə səbəbi kimi, Səhiyyə Nazirliyi hər zaman istehlakçının özünü günahkar bilir ki, ya məhsulu yaxşı saxlamadığını, ya da evdə hazırlanan şorabalardan zəhərləndiyini əsas gətirir: “Kütləvi istehsal mallarının adı ona görə çəkilmir ki, həmin şirkətlərə Səhiyyə Nazirliyi özü saxta sertifikat verir.nSaxta ona görə, deyirəm ki, Gigiyenik sertifikatlar adətən məhsula bir dəfə verilir. Məsələn, kolbasa istehsal olunursa, ondan təcrübə üçün bir neçəsi hazırlanır, nazirlik bunu yoxlayıb müəyyən müddətə görə, sertifikat verir, ondan sonra şirkət öz istədiyini həmin sertifikat altında istehsal edir. Yəni, Səhiyyə Nazirliyi növbəti dəfə ona müdaxilə edə bilmir. Biz isə tələb edirik ki, sertifikat istehsal olunan hər partiya məhsula verilsin, ilə və ya aya görə verilməsin . Bütün bu problemlər Azərbaycan istehlakçısının sağlamlığına təhlükə törədir.

Tibb elmlər doktoru Adil Qeybulla isə “Yeni Müsavat”a açıqlamasında vurğuladı ki, qida toksik infeksiyalarından, qida zəhərlənmələrindən qorunmağın birinci yolu, düzgün qidalanmadır: “Adətən zəhərlənmə nədən baş verir? Qidaların düzgün saxlanılmamasından,düzgün istifadə olunmamasından, qidaların konservləşdirmə prosesinin düzgün aparılmamasından və sair. Təcrübə isə onu göstərir ki, xeyli adam konservləşdirilmiş qidalardan zəhərlənir. Burada əsasən ev şəraitində hazırlanmış qidalardan söhbət gedir. Dəfələrlə bu barədə deyilib ki. ev şəraitində hazırlanmış yeməklər, şorabalar əgər öz rəngini dəyişibsə, möhtəviyyatını dəyişirbsə, suyu bulanıbsa, köpüklənibsə, qapağı şişibsə, bu o deməkdir ki, orada müəyyən dəyişikliklər baş verib və artıq ondan qida üçün istifadə etmək olmaz.

Təəssüflər olsun ki, bu cür qidalardan istifadə olunur və ailəlikcə zəhərlənmə halları qeydə alınır. Balıq məhsullarından istifadə zamanı əgər onlar düzgün saxlanılmayıbsa, zəhərlənmə halları ola bilər. Bu cür hallara əsasən restoranlarda, kütləvi qidalanma yerlərində, rast gəlinir. KİV-də də bu məsələ ilə bağlı təbliğat işinə önəm verilməlidir. Zəhərlənmə mənbəyi olan hallar ümumiləşdirilməlidir və bu haqda məlumatlar verilməlidir ki, bu cür qidalardan istifadə edərkən diqqətli olun. Göbələklərdən, balıqdan, şorabalardan, boyat qidalardan istifadə edərkən diqqətli olmaq lazımdır. İnsanlar bu məsələlərə həssas yanaşsa, zəhərlənmə hallarının da sayı azalar”.



Şərhlər

 
İnformasiya
Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Banner

Sizin Reklam Burada

------------------------
------------------------

En Son Yükləmələr

Vasif Vəsfinur - Xanım Zeynəb
Vasif Vəsfinur - Əbəlfəz
Kamran Fərat - Vətən marşı
Hacı Eldayaq - Rəcəb ayinın duası
Hacı Eldayaq - Rəcəb ayının savabı
Hacı Eldayaq - Rəcəb ayında oruc olmaq
Hacı Samir - İmam Əli (ə) qızını Ömərə veribmi
Hacı Samir - Qiyamətin peşmançılığı
Hacı Samir - Bəni İsrail
Hacı Ramil - İnsanın batini və zahiri
Hacı Ramil - İnsan öləndən sonra
Hacı Ramil - Həsəd
Hacı Zahir Mirzəvi - Günahlardan yoruldum
Hacı Zahir Mirzəvi - Ağlama ey nuri eynim
Hadi Kazemi - Kərbəladır vətənim
Hadi Kazemi & Rza İgidoğlu - Su görəndə
Mamed Sadiq - Həzrət Əli
Mamed Sadiq - Hüseynim deyərəm
Mamed Sadiq - Gözlədiyim vardı mənim
Hacı Şahin - Coun
Hacı Şahin - Arzu və dua
Hacı Şahin - Allahın rəhminə sığınmaq
Hacı Sahib - Novruz Bayramının namazı
Hacı Sahib - Novruz Bayramının duası
Hacı Sahib - Novruz günü İslamda
Hacı Eldayaq - Bəhlul Danəndə və Harun ər Rəşid
Hacı Eldayaq - İmamın alimlərlə bəhsi
Hacı Eldayaq - Allahın qüdrəti
Hacı Eldayaq - Ana haqqı
Hacı Eldayaq - Ağlamaq
Hacı Sahib - Şəhidin haqqı
Hacı Sahib - Şəhidliyə şövq
Şəhidlik haqqında
Hacı Sahib - Şəhidlər haqqında
Fizuli Fəzli - Cəfəri Sadiq
Əbu Bəkr Cayır - Zeynəbim
Əhli-Beyt qrupu - Can Zeynəb
İntizar qrupu - Can Hüseynim
Heydəri Kərrar qrupu - İmam Rza
Hacı Sahib - xanım Zəhranın təkvini vilayəti
Hacı Sahib - Xanım Zəhranın şəfaəti
Hacı Ramil - Zəhracan
Elşən Xəzər - Ya Zəhra
Hacı Samir - Xanım Zəhra buyurur
Hacı Şahin - Xanım Zəhraya təvəssül
Vasif Vəsfinur - Zəhradadır dərmanın
Vasif Vəsfinur - Allah Allah
Vasif Vəsfinur - Əli oğlu Həsən
Vasif Vəsfinur - Qara zindanlara qardaş
Hacı Əhliman - Namaz qılanın ictimai vəzifəsi
Hacı Əhliman - Azanı gözəl səsli biri oxumalıdır
Hacı Əhliman - Hicablı xanım facebookda
Hacı Əhliman - Dindarın ailədə rəftarı
Hacı Əhliman - Geyiminizə fikir verin
Vasif Vəsfinur - İnsan bilə bilməz
Ağa Maştağalı Tərlan Maştağalı - İmamət tərəfə
Ağa Maştağalı Tərlan Maştağalı - İmamət tərəfə
Ammar Halwachi - Haydar
Hacı Zahir Mirzəvi - Əbəlfəz
Hacı Mehdi Dərbəndi - Xudaya
Hacı Ramil - Bədgüman insanlar
Hacı Ramil - Ailədə kişi və qadın
Hacı Ramil - Bəlanı tezləşdirən günahlar
Kamran Fərat - Zeynəb
Hacı Sahib - Yeni ili qeyd eləmək olar?
Muhəmməd Nardarani - Ya İmam Zaman
Muhəmməd Nardarani - Məzlum Həsən Əskəri
Badi Kubə - Ey vay Ruqəyyəm
Zühur İlahi nəğmələr qrupu - Gəl anacan
Dönməz Nuri Pərvin Quluzadə - Ya Hüseyn
Vasif Vəsfinur - Tərəfdarı-Hüseynəm
Vasif Vəsfinur - Ruqəyyə
Vasif Vəsfinur - Muxtaram
 

Təqvim

«    Aprel 2024    »
BeÇaÇCaCŞB
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Quran Dinlə

Eşq Vilayəti

Banner

Hicab bağlamaq dərsləri


--------

--------

--------

--------

--------

--------

--------

 
 
Created by Donamor